Stamppot

Stamppot is een oer-Hollands gerecht met ongekend veel combinatiemogelijkheden. De meest bekende stamppotten zijn natuurlijk met boerenkool, andijvie en wortelen (hutspot), maar eigenlijk kan je stamppot maken met vrijwel elke groente. Probeer bijvoorbeeld eens een zomers stamppotje met veldsla en paprika. Smullen!

Instructies bereiding

Reken voor stamppot ongeveer 200 tot 250 gram aardappel per persoon. Gebruik zeer kruimige aardappelen en kook deze ongeveer 20 minuten (zie instructies aardappel koken). Afhankelijk van het soort groente, kook je deze enige tijd mee door ze op de aardappelen te leggen. Boerenkool en wortelen kook je vanaf het begin mee. Na het koken, giet je de aardappelen en eventuele groenten af. Andijvie en veldsla voeg je na het koken rauw toe. Stamp aardappelen en groenten rustig (niet te hard i.v.m. behoud van vitamines) door elkaar en voeg een scheutje melk en wat boter toe voor de smeuïgheid. Voor een magere variant kun je wat kookvocht bewaren en weer toevoegen. Lekkere toevoegingen zijn spekjes, rookworst, blokjes kaas en nootjes. Serveer eventueel met een kuiltje jus.
Eigenlijk kan je stamppot maken met vrijwel elke groente. Combineer munt en tuinbonen bijvoorbeeld, heerlijk zomers!
- Le Bistro -

Recepten