Over de aardappel

De meeste mensen zijn gek op aardappelen. Niet gek, want aardappelen zijn erg lekker, zeer voedzaam en je kunt er qua bereiding alle kanten mee op.

De geschiedenis van de aardappel

De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werden in de 16e eeuw door Spaanse ontdekkingsreizigers meegebracht naar Europa. In Zuid-Amerika werden aardappelen al duizenden jaren gegeten door de Inca’s. Het duurde nog wel even voordat de aardappel ook in Europa veel werd gegeten. De eerste planten werden in botanische tuinen geplaatst als curiositeit, niet als voedselplant. De aardappelplant zelf is giftig en daarom dacht men lange tijd dat de knollen ook ongezond waren. Pas in 1727 werd de aardappel voor het eerst in Nederland geaccepteerd en gegeten als voedsel. Langzaam maar zeker won de aardappel aan populariteit en kreeg het de rol van volksvoedsel. Vanaf de 18e eeuw werd de voedzame aardappel in heel Europa verbouwd en is sindsdien alleen maar populairder geworden.

>

De aardappelplant

De aardappelplant behoort tot de nachtschadefamilie, net als tomaat-, paprika- en aubergineplanten. De groene delen en bessen van de aardappelplant zijn giftig door een hoog gehalte aan solanine. Snijd kiemen en groene plekjes daarom altijd weg, ook deze zijn ongezond! Licht en warmte kunnen er voor zorgen  dat de aardappel groen kleurt en gaat kiemen. Bewaar aardappelen daarom altijd op een koele, donkere plek. In de koelkast kan ook, maar dan niet kouder dan op 4 graden. Bij lagere temperaturen zal de aardappel zetmeel omzetten in suikers, waardoor de aardappelen zoeter smaken en bij bakken snel bruin branden.

>

Aardappelrassen

Wereldwijd zijn er ongeveer 4000(!) verschillende  aardappelrassen, hiervan zijn er zo’n 650 officieel geregistreerd. In Nederland worden zo’n 250 verschillende soorten geteeld. Elk ras heeft zijn eigen smaak, kleur en vorm. Ongeveer 60% van de smaak van een ras is genetisch bepaald. De overige 40% wordt beïnvloed door zon, water, temperatuur en bodem. Le Bistro-aardappelen zijn speciaal geselecteerde rassen met een bijzondere smaak, toepassing of herkomst.