Handige tips

Aardappelen zijn eenvoudig te bereiden. Toch is het handig om een aantal richtlijnen te volgen, om het perfecte aardappelmaaltje op tafel te zetten.

>

Welke aardappel kies ik?

Vastkokende aardappelen behouden hun vorm en zijn daarom perfect voor salades, bakken of grillen. Kruimige (bloemige) aardappelen zijn wat losser van structuur en vallen tijdens het koken gemakkelijker uit elkaar. Ze zijn daardoor heel geschikt voor stamppot en puree.

Met een vrij vastkokende aardappel kun je alle kanten uit en alle typen aardappelen kun je sowieso prima koken en bakken.

Kies voor friet geen vastkokende aardappelen, maar juist kruimige. De stevigheid van een frietje ontstaat door het krokant bakken van de kruimige buitenkant.

Lees meer bij de verschillende bereidingswijzen.

>

Hoeveel aardappels per persoon?

Een normale portie is 3 tot 5 aardappelen per persoon, natuurlijk afhankelijk van de grootte van de aardappel (én de persoon). Dit is ongeveer 200 tot 250 gram p.p.

Aardappel schillen of niet schillen?

Veel mensen zijn gewend om aardappels te schillen, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Of je ze nu kookt, bakt of pureert, aardappels smaken net zo goed met schil! Tevens zijn onze aardappeltjes al goed gewassen. Schil wel eventuele uitlopers en groene plekjes weg.

>

Koel bewaren

Aardappelen bewaar je op een donkere, droge en koele plaats. Dat voorkomt kiemen en groen verkleuren.
In de koelkast is zeker een goede optie. Hou er wel rekening mee dat de aardappelen bij een temperatuur onder de 4 graden wat zoeter kunnen worden. Handig om dus niet het koudste plekje van de koelkast te kiezen voor de aardappelen.

Zijn de aardappelen gekookt en wil je ze de volgende dag opbakken? Bewaar ze dan sowieso in de koelkast, bij voorkeur luchtdicht afgesloten.