Veel gestelde vragen over de aardappel

Stamppot boerenkool! Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 34% van de Nederlanders stamppot boerenkool als favoriete stamppot bestempeld. Stamppot zuurkool staat bij 60+ ers op de tweede plaats. De jongere generatie blijkt ook erg fan van stamppot andijvie.

Of je ze nu kookt, bakt of pureert, aardappelen smaken net zo goed met schil! Veel mensen zijn gewend om aardappelen te schillen, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Ook zijn onze aardappeltjes al goed gewassen. Schil wel eventuele uitlopers en groene plekjes weg. Lees ook meer bij Handige tips

Aardappelen in Nederland worden in april gepoot en vanaf augustus tot begin oktober gerooid. Het hangt een beetje af van het soort aardappel en het gebied. Sommige aardappelrassen hebben minder groeitijd nodig of worden de eerste weken met een (recyclebaar) vliesdoek afgedekt, zodat de grond warmer wordt en de aardappel sneller kiemt en groeit. Zo kunnen de eerste vroege aardappelen al in juli of augustus geoogst worden en hebben de latere rassen tot eind september nodig om hun optimale smaak te bereiken.

Ja, dat kan heel goed. Een aardappel moet je koel bewaren om uitlopers te voorkomen en donker om groenverkleuring te voorkomen. De koelkast is een goede plek, maar zorg wel dat je ze niet tè koud bewaart. Bij temperaturen onder de 4 graden bestaat de kans dat aardappelen het zetmeel omzetten in suikers, waardoor ze een zoetere smaak krijgen en ze bruiner bakken. Zeker wanneer je friet wilt bakken is dat niet aan te raden, omdat de suikers dan bruin verbranden. Dat smaakt niet lekker.

Aardappelen zijn een bron van zetmeel en zitten vol goede bouwstoffen zoals vitamines, kalium en vezels. En wist je dat 200 gram aardappelen minder calorieën bevatten dan bijvoorbeeld 200 gram rijst of pasta? Voor de calorieën hoef je ze dus niet te laten staan! Meer informatie lees je ook op deze website: Kennisplatform aardappels.nl
>