Boerenfriet met barbecuekip en salade

Niets lekkerder dan zelfgemaakt friet. Zelf patat maken is niet ingewikkeld. Het is vooral belangrijk dat je ze in twee etappes frituurt, dan worden ze mooi goudbruin en krokant. Boerenfriet maak je van ongeschilde aardappelen in dikke frieten gesneden. Voor een gezonde versie: bereid de friet in de airfryer. De frietjes combineren heerlijk met de kipfilet en een frisse salade.

Gebruik voor de beste patatjes onze speciaal geselecteerde frietaardappelen.
  • PERSONEN
    2
  • KOOKTIJD
    30 MIN
  • TYPE
    VLEES
MOEILIJKHEIDSGRAAD

INGREDIËNTEN

500 g
frietaardappelen
2
kipfilets
6 plakjes
ontbijtspek
3 el
barbecuesaus



VOOR DE SALADE
50 g botersla
4 stengels
bleekselderij
trosje blauwe druiven
15 g
blauwe kaas
3 el
slagroom

BEREIDING

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Smeer de kipfilets in met de barbecuesaus en omwikkel ze met het ontbijtspek. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de kipfilets hierop. Bak ze in het midden van de oven in 20 à 25 minuten gaar. Let op: hele grote kipfilets moeten langer in de oven. Controleer altijd of de kip goed gaar is.

3. Verdeel intussen de botersla over twee borden (houd wat ruimte over voor de kip). Snijd de bleekselderij in reepjes en verdeel dit over de sla. Was de druiven en leg ze er ook op. Prak de blauwe kaas fijn met de slagroom en roer tot een dressing. Als het te dik is voeg je nog een beetje slagroom toe. Sprenkel de dressing over de salades.

4. Verhit een frituurpan tot 160 °C. Was de aardappelen maar schil ze niet. Snijd ze in dikke frieten. Spoel de frieten goed af in een vergiet en droog ze in een schone theedoek. Bak de friet 3-4 minuten voor in kleine porties en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.

5. Bak de voorgebakken friet op 190 °C af in kleine porties gedurende ongeveer 3 minuten. Laat uitlekken en hussel om met wat zout. Doe de friet in mandjes of in een schaal.

6. Leg de kip bij de salade op de borden en serveer de boerenfriet ernaast.

Vergelijkbare recepten