Bangers & mash met worteltjes en jus

Bangers & mash met worteltjes

Bangers & Mash is een typisch traditioneel Brits gerecht met als hoofdbestanddelen worst en aardappelpuree. Voor de 2.0 versie hebben we de puree gemaakt van paarse truffelaardappeltjes. Je krijgt dan prachtige paarse puree. De oranje worteltjes kleuren hierbij erg mooi.

Truffelaardappels zijn geschikt voor meerdere doeleinden zoals koken, frituren, bakken en pureren. Vanwege zijn smaak, opvallende kleur en stevigheid past hij ook goed in salades.
  • PERSONEN
    2
  • KOOKTIJD
    15 MIN
  • TYPE
    VLEES
MOEILIJKHEIDSGRAAD
Bangers & mash met worteltjes en jus

INGREDIËNTEN

500 gram truffelaardappels, geschild en gehalveerd
2
braadworsten (of 4 kleinere worstjes)
1 kopje
melk
1 klontje
roomboter
1
grote ui
½ el balsamicoazijn
1 pot
runderfond (ongeveer 400 ml)
2 el
maizena
300 gram
kleine bospenen, in de lengte gehalveerd

BEREIDING

1. Pel en halveer de ui en snijd in dunne ringen. Smelt een klont roomboter in een pan met dikke bodem en zet het vuur helemaal laag. Voeg de uienringen toe met een snufje zout en laat ze in 15 minuten zacht worden. Roer af en toe, het is niet de bedoeling dat de uien bruin kleuren.

2. Kook intussen de truffelaardappels ongeveer 15 minuten in water met wat zout totdat ze helemaal zacht zijn. Voeg de laatste 5 minuten van de kooktijd de bospenen toe.

3. Voeg de balsamicoazijn toe aan de uien en roer goed door. Giet de runderfond erbij, voeg een scheutje water toe en roer alles goed door. Laat de jus nu zo’n 5 minuten pruttelen en inkoken.

4. Verhit in een koekenpan wat olie en bak de braadworsten gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

5. Roer een papje van de maizena en 2 eetlepels water. Voeg dit toe aan de jus en roer goed door. Laat de jus daarna nog 5 minuten koken. Breng op smaak met zout en peper en houd warm.

6. Giet de aardappels en bospenen af in een vergiet. Houd de bospenen warm in wat aluminiumfolie. Verhit in de pan een klont roomboter met een scheutje melk. Voeg, als de roomboter gesmolten is, de aardappels weer toe aan de pan en stamp ze met een pureestamper fijn. Voeg zo nodig wat extra melk toe als het nog te droog is. Breng de puree indien nodig verder op smaak met wat zout en peper.

7. Opdienen: verdeel de paarse aardappelpuree over twee borden. Leg de worsten erop en de bospeen ernaast. Lepel er wat van de uienjus over en geef de rest erbij.

Vergelijkbare recepten