Veelgestelde Aardappelvragen

Vind hier het antwoord op al je aardappelvragen. Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons een mailtje via het contactformulier en we beantwoorden je vraag spoedig!

Hoe bereid ik aardappel?

De aardappel is ontzettend veelzijdig. Je kunt hem bakken, koken, poffen, tot friet of stamppot verwerken, in de oven garen of er lekkere rösti van maken. Zie voor een uitgebreide beschrijving van de bereiding van aardappelen deze pagina: Bereiding

Is aardappel gezond?

Jazeker, een aardappel bevat veel vitaminen en mineralen en minder calorieën dan bijv. pasta of rijst. Lees meer op de pagina Aardappel is gezond.

Hoeveel aardappelen per persoon?

Een normale portie is ongeveer 200 tot 250 gram aardappelen per persoon. Dit is ongeveer 3 tot 5 aardappelen p.p., natuurlijk afhankelijk van de grootte van de aardappel (én de persoon).

Hoe bewaar ik aardappelen?

Bewaar aardappelen op een koele en donkere plek. Haal ze uit het plastic, aardappels moeten namelijk kunnen ademen.

Mag ik aardappelen in de koelkast bewaren?

Jazeker, de koelkast is bij uitstek een koele en donkere plek. Veel mensen bewaren grote kilozakken liever in een keukenkastje of de kelder i.v.m. het volume. Een kilootje kan je echter zo kwijt in de koelkast.

Hoe lang kan ik aardappelen bewaren?

We adviseren om de aardappelen binnen enkele weken na aankoop te consumeren. Hoe lang je aardappelen kunt bewaren, hangt sterk af van hoe je ze zelf bewaart (koel en donker) en hoe lang ze al in de voorraadschuur van de boer hebben gelegen. Groene en rotte aardappelen kun je sowieso niet meer eten. Een beetje groen? Goed diep schillen en dan kun je ze nog prima eten. Aardappel gekiemd? Schil de scheutjes weg en je kunt ze ook nog prima eten.

Moet ik aardappelen schillen?

Nee, dat is niet nodig. Of je ze nu kookt, bakt of pureert, aardappels smaken net zo goed met schil! Ook om pesticiden hoef je je geen zorgen te maken. Onze aardappelen zijn al goed gewassen. Omdat aardappels onder de grond groeien, zitten er sowieso al amper bestrijdingsmiddelen op. Schil wel eventuele uitlopers en groene plekjes weg.
Vind je de aardappel toch lekkerder zonder schil? Dan heb je waarschijnlijk oude aardappelen te pakken. Deze hebben soms lang in de voorraadschuur gelegen waardoor de schil wat dikker geworden is. Je kunt schillen dan alsnog vermijden door de schil na het koken van de aardappel af te pellen. Dit gaat heel eenvoudig. Voor ultiem gemak kies je echter voor een nieuwere, versere aardappel. Hoe nieuwer de aardappel, hoe dunner de schil, hoe smakelijker de aardappel!

Hoe bereid ik zoete aardappelen?

Je kan zoete aardappelen op exact dezelfde wijze bereiden als gewone aardappelen (koken, bakken, pureren, poffen, uit de oven, etc.). De schil is echter wat dikker, dus we raden aan zoete aardappelen wel te schillen met een dunschiller of schilmesje. De kook- en baktijd is een aantal minuten langer dan die van de gewone aardappel. Dit komt doordat de zoete aardappel qua structuur iets steviger is. Je kunt testen of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Gaat dit makkelijk, dan zijn de zoete aardappelen gaar.

Zijn aardappelen duurzaam?

Ja. De aardappel is de meest geschikte plant om de groeiende wereldbevolking te blijven voeden. Aardappelen leveren per hectare meer voedingswaarde op en hebben minder water nodig dan graan en rijst. Bovendien is de aardappel gemakkelijk lokaal te verbouwen, hij doet het goed in verschillende klimaten. De druk op het milieu is laag bij de Nederlandse aardappelteelt als het gaat om broeikasgassen en landgebruik. De aardappel past daarom goed in een duurzaam voedingspatroon.

Waar zijn Le Bistro aardappelen verkrijgbaar?

Je kunt onze aardappelen vinden bij verschillende Nederlandse supermarkten. Deze supermarkten zijn: Poiesz, Marqt, Spar en online supermarkt Picnic. Horeca en grootwinkelbedrijven kunnen bij Sligro terecht voor Le Bistro-aardappelen.