Voor typisch traditionele (vaak Hollandse) aardappelrassen en soorten (vastkokend, iets kruimig, kruimig), moet je bij de Jongens van de Klei zijn. Kleigebieden zijn vruchtbare gebieden en dat is een belangrijke reden waarom de aardappel daar zoveel voorkomt. Van oudsher worden er verschillende aardappelrassen gekweekt, denk aan Doré, Bildtstar, Frieslander en Eigenheimer. Deze aardappelen worden al sinds jaar en dag geteeld en gegeten. En niet zonder reden, deze kwaliteitsaardappelen smaken bijzonder goed. Ze zijn verkrijgbar in zakken van 2,5 en 5 kg. Zie ook www.jongensvandeklei.nl voor meer informatie.
Traditionele soorten & rassen
Jongens van de Klei
Bildtstar
De Bildtstar komt oorspronkelijk uit ‘het Bildt’, een streek in het noorden van Friesland. Deze aardappel heeft een rode, gladde schil en is geel ...
Frieslander
De Frieslander is een zeer vroege, kruimige aardappel van Nederlandse bodem. Het is een ovaal gevormde, gele aardappel met een heerlijke smaak, die va...
Doré
De Doré is een populaire, traditionele Hollandse aardappel. Het ras werd in 1947 voor het eerst in de handel gebracht. Het is een vroegrijp ras. DorÃ...
Eigenheimer
De Eigenheimer is een aardappelras dat oorspronkelijk uit de Groningse klei komt, uit het dorp Borger Compagnie. Daardoor wordt het ras ook wel Borger...
Vastkokende aardappelen
Vastkokende aardappelen blijven heel tijdens het koken, dit in tegenstelling tot kruimige aardappelen. Vastkokende aardappelen zijn het meest geschikt...
Iets kruimige aardappelen
Iets kruimige aardappelen hebben een romige en volle smaak. Ze hebben een mooie, gladde rode schil en zijn daarom perfect om in de schil te bereiden. ...
Kruimige aardappelen
Kruimige aardappelen zijn zeer smaakvol. Ze kunnen tijdens het koken uit elkaar vallen en zijn daardoor zeer geschikt om stamppot of puree van te make...