Meer bereidingswijzen

Er zijn nog vele andere manieren om de aardappel te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan poffen, pureren, raspen en gratineren. De aardappel is qua bereiding ontzettend veelzijdig.

Poffen

Poffen is een lekkere en gezonde manier om aardappelen te bereiden. Iets kruimige aardappelen zijn het best te poffen. Een vastkokende aardappel blijft namelijk te stevig en een zeer kruimige aardappel is juist weer te bloemig. Je kan aardappelen poffen in de oven, de magnetron en op de barbecue. In de magnetron is een aardappel in ongeveer 8 minuten gaar. In de oven en op de barbecue duurt het langer, ongeveer 45 minuten. Bereiding oven/barbecue: Prik met een vork een paar gaatjes in de aardappels en leg ze op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel ze met een beetje olijfolie, zeezout en wat zwarte peper. Test of de aardappels gaar zijn, door er met een vork in ééntje te prikken. Maak een inkeping en vul de aardappel met bijvoorbeeld zure room en kaas of kruidenboter. Bereiding magnetron: Zet de magnetron aan op 800 Watt en pof de aardappels 4 minuten. Draai ze vervolgens om en pof ze nog eens 4 minuten. Besprenkel ze met een beetje olijfolie, zeezout en wat zwarte peper en laat de aardappels vervolgens, buiten de magnetron, met aluminiumfolie over de schaal of om de individuele aardappelen, nog ongeveer 10 minuten nagaren. Maak vervolgens in elke aardappel een inkeping en vul met roomkaas of kruidenboter.

Pureren

De lekkerste aardappelpuree maak je natuurlijk zelf. Zeer kruimige aardappelen zijn het makkelijkst te pureren. Volg eerst de instructies bij koken, en kook de aardappelen dan nog eens 5 minuten langer zodat ze extra gaar zijn. Giet de aardappelen af en laat ze iets droog stomen. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe en stamp de aardappelen met een stamper tot puree. Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout. Aardappelpuree is puur heel lekker, maar dient ook als basis voor mooie gerechten als Pommes duchesse, gnochhi, gegratineerde aardappelen en aardappelpannenkoekjes.

Raspen / Rösti

Ook Rösti kun je heel makkelijk zelf maken. Rasp geschilde aardappelen met een grove rasp tot slierten in een kom. Breng de rösti op smaak met peper en zout en voeg een losgeklopt ei toe. Maak er kleine koekjes van en bak ze in 15 minuten aan weerszijden goudbruin in een koekenpan met wat olijfolie. Voor extra smaak en variatie kun je nog een uitje toevoegen of spekjes, verse kruiden, courgette of paprika.

Gratineren

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in en voeg schijfjes voorgekookte aardappels of puree toe. Bestrooi ze met geraspte kaas en paneermeel of broodkruimels. Je krijgt dan een lekker krokant laagje. Het is ook lekker om een mengsel van ei, melk, geraspte kaas en een teentje knoflook over de schotel te gieten. Bak het geheel in ongeveer 20 minuten af en je aardappelgratin is klaar.
Aardappelpuree is puur heel lekker, maar dient ook als basis voor mooie gerechten als Pommes duchesse, gnochhi, gegratineerde aardappelen en aardappelpannenkoekjes.
- Le Bistro -

Recepten