Aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en een bietenslaatje

Deze aardappelpannenkoekjes kun je het beste van vastkokende aardappel maken. Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen zijn hier bij uitstek geschikt voor. Dit zijn de aardappelen van de eerste oogst. Kenmerkend voor primeuraardappelen zijn de flinterdunne schil en de bijzonder uitgesproken, iets zoetere smaak. Deze smakelijke aardappelen zijn vastkokend en daardoor makkelijk te koken, te bakken of in salades te gebruiken.

Primeuraardappelen worden gerooid voor ze echt rijp zijn, wat een specifieke smaak en versheid oplevert. De smaak combineert heerlijk met de gerookte zalm en het bietenslaatje.
  • PERSONEN
    2
  • KOOKTIJD
    65 MIN
  • TYPE
    VEGETARISCH
MOEILIJKHEIDSGRAAD

INGREDIËNTEN

300 g
Primeur aardappelen, geraspt (schillen hoeft niet)
½
ui, gesnipperd
2
eieren
2 flinke el
bloem
100 g
gerookte zalm
4 el
zure room
2 tl
mierikswortel

VOOR DE SALADE
2
middelgrote bietjes (gekookt)
1 zure, groene appel
1 el
gehakte dragon
1 el
citroensap
1 el
olijfolie

BEREIDING

1. Maak eerst de salade door de bietjes en appel in blokjes te snijden. Klop een dressing van de olijfolie met het citroensap en de dragon en meng dit erdoor. Verdeel de salade over twee borden.

2. Doe de geraspte aardappelen en ui in een vergiet en knijp en druk er zoveel mogelijk vocht uit.

3. Kluts in een kom de eieren en roer de bloem erdoor. Doe het aardappelmengsel erbij en maal er zout en flink wat peper over. Meng alles goed.

4. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin op middelhoog vuur pannenkoekjes van het aardappelmengsel. Gebruik per pannenkoekje een flinke eetlepel van het beslag en druk het een beetje plat. Bak de pannenkoekjes goudbruin aan beide zijden.

5. Verdeel de pannenkoekjes over de borden. Meng de zure room en mierikswortel door elkaar en schep dit over de pannenkoekjes. Leg de plakjes zalm er bovenop.

Vergelijkbare recepten